Виявляється, не менш важливим фактором для вдалого лікування є спеціально підібрана їжа.

Основною дієтою є дієта №5, яка застосовується при захворюваннях печінки та жовчевого міхуря. Тому страви готуються за спеціальною технологією з обмеженням жирів.
Також у нас застосовується дієта №8, для хворих з ожирінням та надлишковою масою тіла. Кожному, хто відпочиває, кваліфіковані лікарі призначають індивідульну дієту. Проте їжа тут не лише корисна, але й дуже смачна. Якість та смак гарантує досвідчений шеф-повар.
 

Дієтичне харчування


Дієта №1

Призначають при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному гастриті з нормальною або підвищеною секрецією шлункових залоз після операцій на шлунку. Мета дієти — щадити слизову оболонку шлунка, обмежуючи хімічні, механічні та термічні подразнення.

Хімічний склад дієти, г: білків — 100-110 (60 % тваринних), жирів — 100-110 (20-30 % рослинних), вуглеводів — 400-450, кухонної солі — до 8, вільної рідини — 1,5 л; енергетична цінність — 2900-3100 ккал.

Для цієї дієти страви готують у протертому або подрібненому вигляді, їх варять основним способом, на парі або припускають, овочі й борошно не пасерують. Дозволяється вживати хліб пшеничний з борошна вищого і І сортів учорашньої випічки або підсушений; незлобні булочки (1-2 рази на тиждень); сухий бісквіт, нездобне печиво; відварні або парові страви (у натуральному або протертому вигляді) з нежирних сортів м'яса яловичини, телятини, кролика (без сухожилків), птиці (без шкіри), язика, печінки (пюре, суфле, м'ясні кульки, паштет з печінки, м'ясний сир), відварні, парові, заливні страви з риби та рибної котлетної маси; не круто зварені яйця, парові омлети, яєчні; молоко і некислі кисломолочні продукти, сир негострий протертий; жири: масло вершкове несолоне, рафіновану, оливкову і соняшникову олію; каші, зварені на молоці або воді, — манну, добре розварену рисову, протерті гречану і геркулесову, парові пудинги, суфле, котлети з мелених круп, відварні подрібнені макаронні вироби; протерті перші страви на овочевих відварах з круп, овочів; солодкі страви (протерті узвари, киселі, желе); чай з молоком.

Для приготування страв забороняється використовувати м'ясні, рибні та грибні бульйони, консервовані овочеві відвари, овочі, багаті на ефірні олії і глюкозиди (редиску, редьку, петрушку, селеру, цибулю) і ті, що містять грубу клітковину (огірки, бобові, капусту). Виключають з раціону кислі ягоди і фрукти, які містять велику кількість клітковини (абрикоси, виноград, сливи), сухі непротерті фрукти, солоні та квашені продукти, здобне тісто, печені вироби.
Режим харчування — 5 разів на день.


Дієта №5

Призначають при захворюваннях печінки і жовчного міхура. Мета дієти — сприяти відновленню порушеної функції печінки, нормальному жовчовиділенню, запобігти утворенню каменів у жовчному міхурі та жовчних шляхах.

Хімічний склад дієти, г. білків — 100-110, жирів — 60-70, вуглеводів — 450-550, кухонної солі — 8-10, вільної рідини до 2 л; енергетична цінність — 3000-3200 ккал.

При приготуванні страв для дієти № 5 висувають особливі вимоги — слід максимально-обмежити застосування тваринних жирів і виключити продукти термічного розщеплення. Тому використовують тільки вершкове масло й олію без теплової обробки. З цією метою страви готують у вареному і запеченому вигляді, а овочі, крім цього, використовують і сирими. Виключають пасерування овочів і борошна. При такій дієті обмежують вживання азотистих екстрактивних речовин, холестерину і додатково вводять значну кількість тваринного білка, вуглеводів, вітамінів і рідини. Тому дієта передбачає багато страв із сиру, молока і кисломолочних продуктів, овочів і фруктів. До меню входять такі продукти і страви: хліб білий черствий, печиво вівсяне, негострий сир, салати з овочів, молоко, кисле молоко, некисла сметана, сир нежирний, білки яєць, вегетаріанські перші страви на овочевих відварах без цибулі, з овочами, крупами; другі страви у відвареному і запеченому вигляді з нежирної телятини, яловичини, кроликів, гусей, індичок, риби, овочеві страви з круп; молочні, сметанні соуси, приготовлені на відварах і холодній борошняній пасеровці, чай, чай з молоком, кава із замінників, киселі, муси, желе, мед, варення, джем. Сіль додають у страви в помірній кількості.

З раціону виключають каву натуральну, какао, м'ясні, рибні, грибні бульйони, щавель, ревінь, часник, редиску, бобові, гриби, квашені й солоні продукти, яйця, тваринні жири, страви з мозку.


Дієта №8

Показання до застосування: ожиріння (за відсутності порушень органів травлення). Цільове призначення. Попередження та усунення надмірного накопичення жирової тканини в організмі. Загальна характеристика. Зниження енергетичної цінності головним чином за рахунок вуглеводів (особливо легкозасвоюваних) і меншою мірою - жирів. Обмеження натрію хлориду, вільної рідини. Помірне вміст білків (особливо за рахунок тварин) і клітковини. Виняток екстрактивних речовин і смакових приправ.

Хімічний склад: 60% білків мають бути тваринного походження, 25-30% жирів - рослинними.

Дозволяється натрію хлориду до 5-8 г (5 г видають на руки хворому для підсолювання окремих страв, а решта міститься в натуральних продуктах); вільної рідини - до 1-1,2 л. 

Кулінарний обробіток. Їжу готують у вареному, тушкованому і запеченому вигляді. Замість цукру використовують його замінники (ксиліт, сорбіт та ін.) Обмежують смажені, рубані і протерті вироби. Їжу готують без спецій і солі.

Рекомендуються: нежирне м'ясо (яловичина, телятина, кролик) і кури у відварному, тушкованому та обсмаженому після попереднього відварювання вигляді. Заливне, яловичі сардели.

Виключаються: в дієтах 8а і 8б хліб виключається жирні сорти, гуска, качка, мізки, шинка, сосиски, ковбаси варені і копчені, консерви.

Рекомендуються: нежирні види в відварному, запеченому, фаршированому і заливний вигляді; продукти моря. Виключаються: жирні види, копчена, солона, рибні консерви в олії, ікра. Яйця, рекомендуються: варені і у вигляді омлету.  Молочні продукти,рекомендуються: молоко (переважно білкове), кефір нежирний і таллінський, кисле молоко, сметана - обмежено (в основному у стравах) сир, сир нежирний і несолоний.

Виключаються: пряжене молоко, вершки, ряжанка, йогурт солодкий, сир жирний, сир солоний і жирний.  Жири -  рекомендуються: вершкове і рослинне масло обмежено. Виключаються: свиняче сало, яловичий, баранячий і кулінарні жири.  Крупи, макаронні вироби і бобові. Рекомендуються: в обмеженій кількості гречана і перлова у вигляді розсипчастих каш. Виключаються: інші крупи, макаронні вироби, бобові. Овочі, рекомендуються: сирі і в будь-якому приготуванні (картопля обмежено). Квашена капуста в відмитому вигляді. Виключаються: мариновані та солоні.  Супи рекомендуються: овочеві з фрикаделі, борщ, борщ, окрошка, борщ. Виключаються: картопляні, з макаронами, крупами, бобові, молочні. Плоди, солодкі страви та солодощі рекомендуються: фрукти та ягоди кисло-солодкі, желе, мус на желатині, компоти, самбуки з використанням замість цукру ксиліту або сорбіту. Виключаються: кавуни, виноград, родзинки, інжир, фініки, цукерки, мед, варення, цукор, морозиво, киселі.  Соуси і прянощі, рекомендуються: томатний, білий, слабкий грибний, оцет. Виключаються: гострі і жирні соуси, майонез, всі прянощі.  Рекомендуються: чай, кава неміцний, кава з молоком без цукру. Соки ягідні, фруктові, овочеві. Виключаються: солодкі соки, какао, солодкий квас, лимонад на цукрі.


Дієта №9

Цукровий діабет є захворюванням ендокринної системи людини, яке викликано нестачею в організмі гормону підшлункової залози – інсуліну, що виявляється в порушеннях вуглеводного, білкового та жирового обмінів. 

При цукровому діабеті найголовніше - правильне харчування. Можна навіть сказати, що при його правильній організації воно є головним ліками. Лікувальне харчування при цукровому діабеті має бути частим (4-5 разів на день) і  суворо обмеженим по вуглеводах.

Дієтологами була розроблена спеціальна дієта, рекомендована як основне харчування при цукровому діабеті. Особливістю дієти № 9 є те, що її можна пристосувати до індивідуальних смаків хворого, додаючи або виключаючи якісь страви за бажанням. Дієта при цукровому діабеті створює умови для нормалізації вуглеводного обміну, сприяє збереженню працездатності хворого, і розробляється з урахуванням тяжкості захворювання, супутніх захворювань, ваги, енергетичних витрат.

Дієта при цукровому діабеті дозволяє вживати:

    • чорний або спеціальний діабетичний хліб (200-300 гр. На день);
    • овочеві супи, борщі, окрошки;
    • супи, приготовлені на м'ясному бульйоні, можна вживати 2 рази на тиждень;
    • нежирне м'ясо (яловичина, телятина, кролик), птицю (індичка, курка), рибу (судак, тріска, щука) (приблизно 100-150 гр. на день) у відварному, запеченому або заливному вигляді;
    • корисні страви з круп (гречаної, вівсяної, пшоняною), а макаронні вироби, бобові можна вживати через день;
    • картоплі, моркви та буряку – не більше 200 гр. в день;
    • інші овочі – капусту, в тому числі кольорову, огірки, шпинат, помідори, баклажани, а також зелень, можна вживати без обмежень;
    • яєць можна в день не більше 2 штук;
    • 200-300 гр. в день яблук, апельсинів, лимонів, можна у вигляді соків з м'якоттю;
    • кисломолочних продуктів (кефір, йогурт) – 1-2 склянки на день, а сир, молоко і сметану – з дозволу лікаря;
    • нежирний сир рекомендується вживати щодня по 150-200 гр. в день в будь-якому вигляді;
    • з жирів в день можна вживати до 40 р. несолоного вершкового і рослинного масла.

З напоїв дозволено пити чорний, зелений чай, неміцна кава, соки, компоти з ягід кислих сортів з додаванням ксиліту або сорбіту, відвар шипшини, мінеральна вода.

Дієта № 9 включає такий раціон: 

Перший сніданок  - 9.30 год.
Другий сніданок    - 11.30 год.
Обід                     - 13.30 год.
Вечеря                 - 18.30 год.